Zeer geslaagd SportCafé 2013

Vrijdagavond 25 januari organiseerde de Stichting Sportpromotie Kaag en Braassem een SportCafé voor sportverenigingen, ondernemers, vrijwilligers en andere geïnteresseerden. Sprekers tijdens deze avond waren voetbalster en bewegingswetenschapper Karin Legemate en Stephanie Karlsson van de SportService Zuid-Holland. Daarnaast werd voormalig schaatster Paulien van Deutekom geïnterviewd door Hier! in de Regio journalist Miranda Castelein.

 

Opening door Rob van der Geest

Het SportCafé wordt georganiseerd door de Stichting Sportpromotie Kaag en Braassem. Deze Stichting is drie jaar geleden ontstaan als organisator van de lokale uitvoerder van de Nationale Sport Week. Dit jaar vindt de Sport Week plaats van 20 t/m 27 april. Tijdens het openingswoord (zie presentatie hieronder) van Rob van der Geest, voorzitter van de Stichting Sportpromotie Kaag en Braassem, riep hij  alle verenigingen op deel te nemen aan de Nationale Sport Week. Verenigingen en commerciële sportaanbieders kunnen de activiteiten die zij organiseren in het kader van de Sport Week doorgeven via info@sportweekkaagenbraassem.nl. Alle activiteiten worden geplaatst op deze website en bovendien verschijnt het complete programma in de april uitgave van Hier! in de Regio.

Karin Legemate over bewegen en werkprestaties

Karin Legemate heeft in haar jeugd jarenlang bij (de jongens van) sv Alkmania gevoetbald. Vanaf haar 18 is zij gaan voetballen bij Ter Leede, waarmee zij landskampioen werd. Bij de introductie van de eredivisie voor vrouwen is zij terecht gekomen bij ADO Den Haag. Na twee seizoenen is zij verhuisd naar AZ. De vereniging uit Alkmaar stopte vorig seizoen met de damestak die werd overgenomen door Telstar, waar Karin nu voetbalt.
Anders dan bij de mannen is er met voetbal in de hoogste divisie van het Nederlandse damesvoetbal niet tot nauwelijks geld te verdienen. Karin werkt dan ook twee dagen in de week als gymdocente op een basisschool en is daarnaast bewegenswetenschapper. In die laatste hoedanigheid stond zij op het podium tijdens het SportCafé.

Zij vertelde het aanwezige publiek dat sporten heel goed voor je is, maar dat je er met elke dag een half uurtje sporten (de bewegingsnorm) nog niet bent. Het is wetenschappelijk bewezen dat bijvoorbeeld receptionistes, die de hele dag zitten, twee keer zoveel kans hebben op hartfalen, dan bodes die de hele dag rond lopen in een bedrijf. Bovendien verbeter je met bewegen niet alleen je conditie, maar ook je cognitie. Des te meer reden om de volgende tips van Karin in praktijk te brengen:

  • – Loop eens naar die collega toe, in plaats van die e-mail te sturen.
  • – Moet je iemand bellen, ga er bij staan in plaats van zitten.
  • – Laat niet die collega een kop koffie of thee voor je halen, maar doe het zelf.
  • – En neem de trap in plaats van de lift.

Miranda Castelein interviewt Paulien van Deutekom

Paulien van Deutekom kennen we als schaatsster. Tijdens het seizoen 2007/2008 boekte zij haar grootste succes en werd ze wereldkampioene allround. Inmiddels is Paulien gestopt met schaatsen. Ze vertelde aan interviewster Miranda Castelein en aan het aanwezig publiek hoe zij tot het besluit is gekomen te stoppen met schaatsen. Motivatie speelt hier een belangrijk rol in, zo vertelde ze. Een topsporter moet altijd beter en harder willen. Als je dat niet meer hebt, dan moet je je afvragen of je nog op topniveau moet blijven sporten. Dat ze ondanks dat ze gestopt is met schaatsen toch uitdagingen en doelen nodig heeft, bleek uit wat ze verder vertelde. Na te zijn gestopt heeft ze eerst een periode van rust ingelast; ze trainde af en kon daarnaast aandacht besteden aan haar sociale leven. Na die periode greep ze de uitdaging aan om mee te doen aan het televisieprogramma Expeditie Poolcirkel. Een afvalrace met zware fysieke en mentale opdrachten, waarbij ze inmiddels de finale heeft gehaald. Helaas voor het aawezige publiek, mocht ze over de uitslag van de finale niets vertellen. Na dit mooie avontuur heeft zij nu haar studie pedagogische wetenschappen weer opgepakt en zit ze volop in de tentamens.

Wat Paulien elk talent en elk kind vooral wil meegeven is om plezier te hebben in de sport die je doet. En voor verenigingen is het belang voor leden en met name voor kinderen een leuke en plezierige sfeer binnen je vereniging te creëren. Want als klein meisjes vond ze toch met name de wekelijkse busreis naar de schaatsbaan toe heel leuk en spannend!

Stephanie Karlsson geeft tips voor het werven van vrijwilligers

Uit een enquête die we afgelopen jaar hebben gehouden onder de verenigingen in Kaag en Braassem bleek dat met name het tekort aan vrijwilligers zorgt voor zorgen bij veel sportverenigingen. Vanuit dat oogpunt hadden we Stephanie Karlsson uitgenodigd. Zij is werkzaam voor de SportService Zuid-Holland en houdt zich dagelijks bezig met het ondersteunen van verenigingen bij het vinden van nieuwe vrijwilligers. Tijdens haar presentatie gaf zij een aantal tips die verenigingen kunnen toepassen om hun vrijwilligersbestand te vergroten. De presentatie van Stephanie, met daarin een aantal praktische en snel toepasbare tips, komt binnenkort op deze website te staan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.